ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling)

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)Stichting Stoomgroep de Goffert is een algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dat betekent dat wij door de Nederlandse staat erkend zijn als een stichting die zich inzet voor het algemeen nut. Om als ANBI erkend te kunnen worden, hebben wij een beleidsplan moeten overleggen. Daarnaast is er nog een aantal andere voorwaarden waaraan wij moeten voldoen, waaronder een publicatieplicht en een aantal extra eisen aan onze boekhouding.

Waarom is die status belangrijk?

Een ANBI-status geeft aan dat er door de Nederlandse staat goed gekeken is naar een stichting. De belastingdienst heeft ons grondig doorgelicht en zich ervan verzekerd dat 90% van onze gelden ook daadwerkelijk voor het algemeen nut wordt ingezet. De overheid vindt ANBI’s nuttig voor de samenleving en helpt ze een extra handje. Voor u betekent de ANBI-status van Stichting Stoomgroep de Goffert twee dingen:

  1. U weet dat u met een betrouwbare stichting te maken heeft;
  2. Als u geld aan ons geeft, kunt u daarvoor belastingvoordeel krijgen.

Belastingvoordeel? Hoe werkt dat?

Kort gezegd mag u een gift aan de stichting aftrekken van uw inkomstenbelasting. Voor bedrijven geldt iets soortgelijks: die mogen een gift aan een ANBI aftrekken van hun winst. Voor eenmalige giften geldt er een drempel: die is 60 euro of 1% van uw drempelinkomen, net wat hoger is.

Als uw drempelinkomen bijvoorbeeld 18.000 euro is, dan mag u alles dat u meer dan 180 euro geeft aftrekken van de inkomstenbelasting. Er geldt ook een maximum, 10% van het drempelinkomen. In het voorbeeld is dat dus 1.800 euro. De belastingdienst kan daar meer over vertellen.

Bedrijven mogen giften aan een ANBI (en dus aan ons) volledig van de winst (d.w.z. vennootschapsbelasting) aftrekken. Er is dus geen drempelbedrag en ook geen maximum.

Hoe weet ik zeker dat jullie een ANBI zijn?

Goede vraag! Stichting Stoomgroep de Goffert is opgenomen in het centraal register. Via de site van de belastingdienst kunt u dat inzien.

Reacties zijn gesloten.